måndag 8 oktober 2007

Bamse och tramporglar


Världens starkaste björn Bamse har hamnat i den världspolitiska skottgluggen. Dunderbjörnen måste tydligen ha upphöjts till att, näst Shalman Rushdie, vara den otrognaste av alla smutsiga hundar. En jihadhackare lyckades trots smetig dunderhonung knäcka säkerhetssystemen i profetens namn och basunera ut en glödande kamptext.
Inte så märkligt egentligen att just Bamse hamnar i klistret då svenskarnas fascination för rondellhundar borde göra våra tår ömma för den ludna björnens sak.
För inte ens en tvättäkta gammaldags flaggbränning verkar få någon att höja ögonbrynen i landet lagom. Så jag antar då att ställningen nu är Vilks vs. Islam 1 - 1. Vi får se vad som händer efter halvlek.

I en helt annan del av världen så kom jag in i klassrummet idag där eleverna satt och arbetade. Jag hörde smäktande pianotoner som sedan visade sig strömma ur en CD spelare. För ett kort ögonblick dock såg det ut som om musiken kom från tangentbordet kopplat till datorn som läraren satt och knappade på. Illusionen var total, läraren tittade koncentrerat upp då och då tillsynes i harmoni med musiken. Mina tankar flög iväg till min egen skolgång i första klass då vi hade inte en dator utan en tramporgel i vårt klassrum. Vi kan ha varit den sista klassen i Sverige som sjöng psalmer på morgonen i den kommunala grundskolan . Vi fick ställa oss upp och unisont säga goddag när någon vuxen kom in i rummet. Pojkar bugade och flickor neg. Den som busade fick stå i hörnet och skämmas.
Den korta stundens mentala tidsbrygga sammanfattade lite fint skolans utveckling. Tramporglen är numera utbytt mot en dator. Eleverna kan inte bry sig mindre om någon kliver in i klassrummet. Psalmer vet man knappt vad det är men ändå får Bamse stryk på Internet.

Inga kommentarer: